Ik begin eerst met een confronterende vraag: Hoeveel tijd per week ben je bezig met activiteiten die je echt voldoening geven? Waarvoor je graag uit je bed springt?
De kans is groot dat je ooit begonnen bent met veel werkplezier, maar nu eerlijk moet bekennen dat je veel op de automatische piloot doet. Of soms zelfs op wilskracht. Ken je dat gevoel: is dit het nou?
Wat zijn drijfveren?
Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en motivatie om dingen wel of niet te doen. Het is zo vanzelfsprekend voor jou, dat doe je toch gewoon zo? Dit gedrag kun je voor een groot deel verklaren door jouw drijfveren. Oftewel: wat drijft jou om in beweging te komen of bepaalde keuzes te maken. Drijfveren zeggen ook iets over je waarden, wat is voor jou echt belangrijk? En ze geven aan waar jij energie van krijgt en waar je op leegloopt. Maar waar zitten die drijfveren nou verstopt in jouw persoonlijkheid? Dit is beter te begrijpen door middel van een ijsberg, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien.
Gedrag is het enige wat we zien van elkaar, maar wat zit eronder?

Direct onder de oppervlakte zitten je capaciteiten. Dat is alles wat je al kan: kennis, vaardigheden, competenties, ervaringen. Deze sturen het meest direct ons gedrag. Ze zijn vrij gemakkelijk te vangen in korte testen, zoals de DISC iets zegt over je communicatiestijl.
Helemaal diep onder water, in de kern van je persoonlijkheid zit jouw identiteit oftewel je “ik”. Die bestaat uit je erfelijkheid en karakter, maar ook alles wat je vormde tot wie je nu bent zoals je bent. Zoals je opvoeding en grote gebeurtenissen. Wil je hier meer zicht op krijgen, dan ligt een psychologische test voor de hand, onder begeleiding van een erkend psycholoog.
De laag van drijfveren is een bijzondere: die geeft aan hoe jij denkt en door je capaciteiten heen je gedrag zichtbaar maakt. Wat is jouw manier van doen, manier van kijken, manier van denken? Met je drijfveren kleur je als het ware je gedrag in.
Overtuigingen en motivatie kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde drijfveren onderdrukt of uitvergroot, al naar gelang de situatie dat vraagt. Je past hierdoor je gedrag aan, ook al wil je misschien diep van binnen iets anders.
7 drijfveren: ieder zijn eigen kleurenbril
Je drijfveren bouw je in ongeveer de eerste 18-20 jaar van je leven op. De verschillende drijfveren hebben elk een kleur gekregen en hangen met elkaar samen in een soort ‘spiraal’. Bij iedereen is de hele spiraal aangelegd, alleen ontwikkel je voorkeuren van drijfveren waar je meer energie uithaalt. Je kijkt als het ware door een gekleurde bril. Vergeet alleen niet dat kleuren nooit los verkrijgbaar zijn, ze beïnvloeden elkaar en ook de omgeving heeft invloed op welke kleuren je inzet.
Zeg nooit: Ik ben rood, want het zegt niets over je identiteit. Het zegt wel iets over waar jij veel energie van krijgt

Per kleur zie je in dikgedrukte letters de kracht van de drijfveer met daarnaast een paar aspecten die passen bij die specifieke drijfveer. De tweede term eronder is negatief geformuleerd en beschrijft het gevoel bij de betreffende drijfveer als je er niets mee hebt.
De theoretische onderbouwing van Energy Drives® is gebaseerd op het jarenlange onderzoek en het systeem van grondlegger Prof. Dr. Graves. Hij ontwikkelde een systeem waarbij de drijfveren van mensen in kaart worden gebracht, genaamd Spiral Dynamics.
Anderen niet begrijpen door verschillende drijfveren
Vanuit jouw drijfveren, beslis jij om iets te doen en op een manier die jou energie geeft. Je denkt nu misschien: dat klinkt zweverig, ik zie dat nog niet voor me.
Een simpel voorbeeld: Je hebt een overleg met een paar collega’s over nieuwe plannen voor het komende jaar. Je deelt enthousiast al je ideeën en als een ander iets vertelt zie je weer haakjes om het plan nog mooier te maken. Dit is echt jouw ding, alleen jammer dat die ene collega steeds kritische vragen stelt. Zij raakt overweldigd door het snelle schakelen en stelt vragen om het doel helder te krijgen. Dan kan ze pas de acties bedenken om het ook uit te voeren.
Irritatie en miscommunicatie ontstaan al snel als je geen inzicht hebt in elkaars drijfveren. Wanneer je dit wel helder ziet, geeft het juist een kans om elkaar aan te vullen. Jouw kracht zit ‘m misschien in een visie ontwikkelen, een ander vertaalt het naar een duidelijk plan en een volgende zorgt dat het op de details geregeld wordt. Samen krijg je veel meer voor elkaar, juist als je verschillend bent. En niet onbelangrijk, jij kunt de energieslurpende taken aan iemand overdragen die er blij van wordt.
Ik durf te wedden dat het negeren van je drijfveren een belangrijke oorzaak is voor burn-out of andere gezondheidsproblemen
Drijfveren als richtinggever voor de vraag: wat wil ik nou?
Ik vind het zo bijzonder dat je lichaam de vertaler is van jouw drijfveren. Los van medische oorzaken, kun je jouw energielevel gebruiken als richtingaanwijzer voor de keuzes die je maakt. Je hebt die tool gewoon in huis! Het kan je heel concreet handvaten geven op de grote vraag: Wat wil ik nou? Dat wat je energie geeft, is altijd een goede keuze.
Het is niet egoïstisch om jezelf niet langer structureel te blijven aanpassen. Als jij voelt dat je aan het einde van je werkdag helemaal leeg bent, dan is er werk aan de winkel. Ik durf te wedden dat het bewust of onbewust negeren van je drijfveren een belangrijke oorzaak is voor burn-out of andere gezondheidsproblemen die in relatie staan met stress of bore-out.
Wat zijn jouw drijfveren en hoe zet je ze in?
Weet je wat zo mooi is? Met een drijfverenscan krijg je inzicht in waar jij nu echt energie van krijgt en waar je meer tijd aan mag besteden. Ik heb zelf ervaren hoe waardevol deze kennis is. Een soort erkenning op papier waardoor ik krachtige keuzes ging maken. De reden om zelf de licentiepartnertraining te volgen om de EnergyDrives Scan in te kunnen zetten voor mijn klanten. In persoonlijke sessies of voor teams.
Je vult online een uitgebreide vragenlijst in en bespreekt daarna met mij de uitslag. Een sessie waarin we samen kijken naar je persoonlijke profiel en waar je groeipotentieel zit. Maar ook waarom je bepaalde struggles ervaart. Nog altijd sta ik te kijken van de reacties omdat ik heel gedetailleerd een beschrijving kan geven van hoe iemand in elkaar zit. Je hoort de kwartjes vallen. Dat gun ik jou ook!
Wil je meer weten over de drijfverenscan? Neem dan contact met me op, ik ben zo enthousiast dat ik hier nog uren over kan praten. Maar nog belangrijker, ik vertel je ook graag wat het voor jou of je team kan betekenen. Stuur een berichtje via deze link.