Bureau voor innovatieve ondernemers / leiders in de zorg

spreken zorginnovatie ondernemersdroom event zorgvernieuwers we wonder

Is een ondernemersdroom altijd een succesverhaal?

Vanuit We Wonder begeleid ik zorgondernemers met het realiseren van hun droom. Zo was ik betrokken bij Anne-Marije en Femke van Beweging in Ontwikkeling en hun vraag was: hoe bereiken we meer gezinnen buiten de kaders van de zorgverzekeraar? Hun verhalen waren veelbelovend, wat een impact in de levens van die gezinnen!

Als coach ben ik trots op hun doorzettingsvermogen en dat het uiteindelijk ook lukte: steeds meer gezinnen vonden hun weg naar Beweging in Ontwikkeling. Niets leek meer in de weg te zitten, maar soms loopt het onverwachts anders. Zo mooi dat ik met jullie dit eerlijke verhaal mag delen, want dit is waar het om gaat: dichtbij jezelf blijven. Ook als dit betekent dat je moeilijke keuzes moet maken. 

Door: Anne-Marije van Riet

Dit jaar zou het tiende jaar zijn van mijn bedrijf Beweging in Ontwikkeling. Een bijzondere plek voor gezinnen met een kind met langdurige pijn en vermoeidheid. Waarin we niet alleen de kinderen begeleidden, maar ook hun ouders. We coachten vanuit een holistisch perspectief, werkten samen aan dat wat nodig was om een kind weer vol in het leven te zetten. Waardoor langdurige klachten vaak oplosbaar bleken. En het plezier en de rust weer terugkwam binnen de gezinnen.

Een succesverhaal. Zo lijkt het. Ware het niet dat op het moment dat het fundament eindelijk stond bij mij ook iets anders borrelde. Eerst heel zachtjes. En vervolgens zo sterk dat het niet meer te houden was.

Het moment dat ik voelde dat ik iets anders te doen had

Eind september 2022 besloot ik dat ik moest stoppen met het werk dat ik al 25 jaar lang met ziel en zaligheid deed. Werk waar ik in was gerold, omdat een deel van mij dat heel goed kon. Een deel dat begaan was met anderen, dat als vanzelf kon invoelen wat er bij een ander speelde, gemakkelijk voor een ander kon zorgen. En ook een deel dat goed kon leren, vanuit wilskracht keihard kon werken, vanuit haar hoofd precies dacht te weten waar het naartoe zou moeten en, bewust en onbewust, een kei was in het negeren van wat haar hart haar ingaf.

Zo helder als nu, zo duidelijk had ik het nog niet op het moment dat ik de knoop doorhakte. Er was alleen dat gevoel dat ik iets anders te doen had, een gevoel dat zoveel groter was dan ikzelf.

Helemaal uit het niets kwam dat gevoel ook weer niet.

Als kind was ik altijd aan het creëren. Eindeloos tekenen, van klei stokbroodjes en kroppen sla bakken voor bij de Play Mobil marktkraam, hutten bouwen, nieuwe spelletjes bedenken, urenlang buitenspelen. Een slimme leerling op het VWO. Met een grote passie voor judo en de ambitie om ooit de sportschool over te nemen. Totdat een hardnekkige blessure die droom in duigen deed vallen. Nog even overwogen om de edelsmidopleiding in Schoonhoven te gaan doen, maar toch gekozen voor Fysiotherapie en daarna Bewegingswetenschappen. Einddoel: werken als kinderfysiotherapeut. Logisch dat de Master Kinderfysiotherapie volgde en een opleiding voor Kinder- en Jongerencoach. En nog zoveel meer dat het niet meer op een visitekaartje paste. In ziekenhuizen en eerstelijns praktijken gewerkt. In een maatschap gezeten en daar ook weer uitgestapt.

Buiten de lijntjes van het zorgsysteem

“Ik ga nooit een eigen praktijk beginnen!”, riep ik steevast. Het liep anders. Vanuit een sterk ideaal over hoe de zorg voor ouders en kinderen ook zou kunnen zijn, ontstond de drang om binnen het huidige zorgsysteem buiten de lijntjes te kleuren. En dat gaat gemakkelijker als je zelf de koers kunt uitzetten. Eerst alleen en daarna met een maatje en tevens dierbare vriendin. In 2014 ontstond met Beweging in Ontwikkeling, een plek waar kinderfysiotherapie en kinder- en ouderschapscoaching samen kwamen, elkaar aanvulden en versterkten.

Dat het anders kon, ervoeren we elke dag.

Helaas bleek het gezondheidszorgsysteem nog niet zo ver. De dichtgetimmerde kinderfysiotherapie- contracten met zorgverzekeraars, weer andere hoepeltjes om doorheen te springen voor een coachcontract met de gemeente, bergen met administratie. Gek werden we van al die verschillende geldpotjes, contracteisen en vastgeroeste systemen waarin de gezondheid van mensen al lang geen prioriteit meer was. Toen we in de contractronde van 2018 door alle stress bijna zelf kopje onder gingen, besloten we een andere weg in te slaan.

Buiten het systeem van zorgverzekeraars en gemeenten om ontwikkelden we een succesvol coachtraject voor gezinnen, een online academy en een onlinetraining. Het is zo kicken als je ergens in gelooft en je samen met ouders en kinderen ervaart dat het
ook werkt. En daarmee ook andere zorgprofessionals mag inspireren.

Groeiende weerstand en complexere problemen in de zorg

En toch… Als je iets doet wat anders is dan wat mensen gewend zijn stuit je ook op weerstand. Van verwijzers, van collega’s en van ouders. Dat mensen, naast hun zorgpremie, zelf betalen voor hun gezondheid en eigen verantwoordelijkheid pakken in het herstel is nog geen gemeengoed. En dat riep in het begin veel vragen op.

Meer dan eens kregen we te horen dat we alleen maar toegankelijk zouden zijn voor ouders met een dikke portemonnee. Niets bleek minder waar. Vaak zat hebben we gezinnen begeleid die er bewust voor kozen om geld te investeren in het herstel van hun kind en daarmee hun eigen gezinsgeluk. En toch doet die negatieve sfeer rondom geld verdienen in de zorg iets met je en kost het veel energie om daarboven te staan.

Ook zagen we in de afgelopen jaren dat de problematiek waarmee ouders en kinderen bij ons kwamen steeds complexer werd. Mede als gevolg van de toenemende wachtlijsten, de versnippering in de zorg, en de nog geringe kennis en ervaring van veel zorgprofessionals met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen duurde het vaak lang voordat de gezinnen op de juiste plek terecht kwamen. Met alle gevolgen van dien. En dat drukte onbewust toch zwaarder op mij dan ik dacht.

Van onrust en druk, naar plezier en creativiteit

Het moment dat iets anders begon te borrelen kwam totaal onverwacht. We zaten vlak voor de lancering van onze eerste online training. Door omstandigheden gedwongen moest ik het podium alleen pakken, daar waar ik altijd vooral achter de schermen de touwtjes in handen had.

In die lancering gebeurde iets bijzonders. Met al het verdriet, de onzekerheid en de stress achter de schermen heb ik dingen gedaan die ik nog nooit eerder gedaan had. Ver buiten mijn comfortzone. En ik genoot ervan! Ik had plezier, mijn creativiteit was niet te stuiten.

Ik was weer volop aan het spelen.

Tegelijkertijd speelde ook nog iets anders. Samen met mijn lief heb ik in de afgelopen jaren een passie van vroeger herontdekt: het zeilen. De wind, het water, die vrijheid. Bij de vraag hoe ons leven er over vijf jaar uit zou kunnen zien hadden we allebei hetzelfde beeld: ergens buiten met veel ruimte. Onze kinderen staan dan op eigen benen. En hoe vet als we een deel van het jaar al zeilend kunnen doorbrengen in Scandinavië. Een beeld van de Zweedse scherenkust waar we al fikkie stokend met een laptop op afstand ons werk doen, liet niet meer los.

bubbbly dromen ondernemersdroom spelen zorginnovatie
©️Anne-Marije van Riet, Bubbbly

Al die puzzelstukjes vielen als vanzelf in elkaar in de weken nadat ik had uitgesproken te willen stoppen met Beweging in Ontwikkeling. En in de ruimte die daardoor ontstond, kwam ook naar boven wat ik te doen had: het podium pakken met mijn creativiteit en alles wat ik in de afgelopen jaren aan ondernemers-skills in mijn rugzak heb verzameld. Ik voelde me als vroeger op de avond vóór mijn verjaardag: opgewonden, nieuwsgierig, vol energie. Visual storytelling en illustreren daar ga ik mijn geld mee verdienen.

Als je dromen zo sterk zijn, neem je de weerstanden voor lief

En daar is Bubbbly! Mijn onderneming waarin ik business bruisend in beeld zet. Zo tof als ik met mijn tekeningen niet alleen complexe zaken simpel kan maken, maar ook de vibe in beeld kan vangen die steeds weer zo voelbaar is als groot dromende ondernemers brainstormen over wat ze in de wereld willen zetten. En dat alleen al een blik op dat beeld, ergens aan de muur op een werkplek of in een centrale hal, weer dat bruisende gevoel oproept, waardoor ook dat gebeurt wat nodig is om ondernemersdromen uit te laten komen. Daar wordt ook de rest van de wereld beter van.

Spannend? Zeker wel. Bij vlagen schijt ik meer dan 7 kleuren. Een andere tak van sport betekent ook een ander netwerk opbouwen en allerlei dingen doen ver buiten je comfortzone. Zeker van mijn zaak? Ja en nee. Als ik even niet lekker in mijn vel zit ploppen de beperkende stemmetjes zo weer op. En tegelijkertijd zijn in het afgelopen jaar alweer zoveel bizarre stappen gezet op weg naar die stip op de horizon. En dat geeft veel rust en vertrouwen. Als je dromen zo sterk zijn, dan is dat wat daarvoor nodig is kennelijk iets wat je voor lief neemt. Ik ga het beleven, met vallen en weer opstaan.

Mocht je willen meegenieten van mijn nieuwe ondernemersavonturen? Je kunt me volgen op Instagram en vanaf komend voorjaar ook op www.bubbbly.nl. Wil je iets met me delen dan kun je me mailen via anne-marije@bubbbly.nl.

Liefs,

Anne-Marije

bubbbly ondernemersdroom spelen zorginnovatie
©️Anne-Marije van Riet, Bubbbly

 

Wil je ook meer persoonlijke verhalen van zorgondernemers en vernieuwers lezen? Sluit je aan bij het We Wonder-netwerk voor zorgvernieuwers met hart voor kinderen. Je ontvangt elke maand inspirerende artikelen, door-denk-vragen, praktische downloads en innovatienieuws. Ook krijg je als eerste de kans om je in te schrijven voor nieuwe events en coaching/training met 10% korting. Samen ver-we-wonderen. Doe je mee?

 

Gerelateerde inspiratie

We Wonder blog stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer ondernemer zorg psychologie kind gezin

Stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer.

Je staat in de rij voor de koffie op je eerste cursusdag en degene voor je begint een praatje met de vraag: Wat doe jij? Hmm tsja, wat zeg je dan? Vertel je over het werk wat je doet of som je alle opleidingen op?... Lees meer
Ruimschoots leven van je missie als zorgondernemer

Met de billen bloot als zorgondernemer ... wat klopt er niet?

Het is eind oktober en laat op de avond. Buiten is het donker en net zo onstuimig zijn mijn gedachtes. Iets klopt er niet. Ik lig nog steeds wakker, waar ik anders al vertrokken ben als ik het kussen raak. Ik maak me zorgen, waar ik altijd degene... Lees meer
masterclass verdienmodellen

Als zorgondernemer gevangen in het gezondheidszorgsysteem, hoe verder?

Als gedreven zorgondernemer heb je zoveel expertise in huis en passie voor kinderen/ouders, alleen voel jij je vaak achter de feiten aanlopen en gevangen in het systeem. Je hoofd zit vol met alles wat je moet doen en ooit nog wil. Het thuisfront trekt ook regelmatig aan... Lees meer