Bureau voor innovatieve ondernemers / leiders in de zorg

We Wonder gezondheid vrijheid signalen lichaam

Luister jij als zorgprofessional ook goed naar de signalen van je eigen lichaam?

Ik zit naast de vaatwasser op de grond, mijn knieën opgetrokken en mijn borstkas gaat snel op en neer. De schone kopjes staan op het aanrecht, maar nog niet in de kast. Ik focus me op mijn ademhaling en voel de schrijnende weerstand in mijn luchtwegen als ik uitblaas. Langzaam vertraagt het ritme weer en zakken mijn schouders omlaag. Het is duidelijk dat mijn lichaam haar aandacht opeist en me dwingt om alles stil te zetten.

Wat ik toen niet wist, is dat deze moeilijke periode me zoveel sterker maakte en mijzelf unieke lessen leerde over het lichaam, die ik als fysiotherapeut nog niet kende.

Het effect van signalen van je lichaam negeren

Mijn lichaam heeft hard moeten vechten om mijn wilskracht te overtuigen. Na een ziekenhuisopname vanwege een heftige opleving van astma, deed ik er alles aan op zo snel mogelijk op te knappen. Naar de bergen voor schone lucht, allerlei soorten medicatie, me verdiepen in gezonde voeding en elke dag bewegen om mijn grens steeds iets op te schuiven. Alles in me wilde door met het leven als moeder en kinderfysiotherapeut. Ik had geen tijd om lang stil te staan. Niet zeuren, maar positief blijven, dan kom je er wel.

Twee jaar later herhaalde de cyclus zich weer, alleen werkte de strategie van de doorzetter in mij niet meer. Ik bleef uitvallen door een reeks aan lichamelijke klachten en gebrek aan energie. Mijn lichaam luisterde niet naar mij. Dus het werd tijd dat ik naar mijn lichaam ging luisteren. Welke signalen had ik gemist?

‘Wat wil mijn lichaam me duidelijk maken?’

Luister eens goed naar je lichaam

Heb jij ook regelmatig last van lichamelijke klachten? Stijve nekspieren, een onrustige huid, migraine of dat je in de ochtend al moe je bed uit komt? Als je eerlijk bent, hoe vaak negeer je het? Paracetamol of vroeg naar bed, dan is het wel weer over. Het kan ook zijn dat je chronische klachten hebt, zoals problemen in je immuunsysteem, darmflora of rugpijn. Misschien zet je alles op alles om het te fixen en zoek je de oplossing, net als ik altijd deed, in de medische wereld of in een gezonde leefstijl? Dan wil ik je uitdagen om nu al stil te staan. Niet als het te laat is en je in het ziekenhuis of in een burn-out belandt. Neem je lichaam serieus.

Keuzes maken die echt bij jou passen

Mijn ervaring is dat de signalen die mijn lichaam aangeeft me helpen om keuzes te maken. Het klinkt misschien vaag als je dit zo leest, dus ik licht het graag toe aan de hand van een voorbeeld. Een paar maanden geleden was mijn agenda goed gevuld met allerlei innovatieve projecten waar ik bij betrokken was. Ik ‘dacht’ dat ik helemaal in mijn element aan het werk was met relevante thema’s voor kinderen, gedreven zorgprofessionals om mee samen te werken en mijn strategische blik die ik kon inzetten. Waar ik verwachtte bakken met energie van te krijgen, voelde ik me steeds vermoeider en prikkelbaar. Het duurde bij mij even om het eerlijk toe te geven.

‘Wat doe je vervolgens met die signalen?’

Mijn lichaam vond het nodig om een extra alarmsignaal in te zetten: benauwdheid. Oké, ik kan er niet meer omheen. Het vraagt om opnieuw te kijken wat ik nodig heb. In dit geval liep ik voorbij aan mijn behoefte aan vrijheid om mijn dagen zo in te vullen dat ik ruimte heb om na te denken en creatief te zijn. Een volle agenda met online meetings en alleen strategisch bezig zijn voor anderen, zorgt ervoor dat ik teveel in mijn hoofd zit. Vrij zijn is voor mij ook ruimte hebben om te luisteren naar mijn lichaam en doen wat nodig is. Deze ruimte kan er zijn, terwijl ik samenwerk met andere mensen of verantwoordelijkheden heb. Het vraagt wel om het op jouw manier in te richten, wat soms kan afwijken van wat gangbaar is.

Wat heb je te doen om je vrij te voelen?

De signalen van je lichaam opmerken is een eerste stap. Het serieus nemen kun je leren door het niet met je hoofd weg te redeneren. Laat je ook niet door anderen overhalen om het te negeren. Jij voelt het, jij alleen kunt het onderzoeken. Zie je lichaam niet als een lastig obstakel die je steeds afremt om je dromen te realiseren. (En dit zeg ik net zo goed tegen mezelf).

Je lichaam is een prachtig instrument die je kan laten zien welke manier van werken en leven bij je past. Die je duidelijk maakt wat nodig is om te groeien en tot bloei te komen. Om je vrij te voelen in je werk en leven.

Nog even op een rij…

  1. Luister naar de signalen van je lichaam, blijf niet doorrennen of je kop in het zand steken in de hoop dat het vanzelf over gaat.
  2. Durf eerlijk te onderzoeken wat die signalen van pijn of vermoeidheid je willen vertellen. Wat heb jij nu nodig? Welke persoonlijke waarde staat onder druk?
  3. Maak moedige keuzes waaruit blijkt dat je ook doet wat nodig is. Weten is één, doen is twee. Niet makkelijk, omdat je vaak andere mensen niet teleur wil stellen, maar je voelt direct de ruimte en ontspanning als je het wel doet. Dat kan een dag in bed een boek lezen zijn of in mijn geval het stoppen met subsidietrajecten.
  4. Wat heb jij nodig om je vrij te voelen? Deze onderliggende vraag helpt je om signalen van je lichaam om te zetten in de juiste besluiten en acties. Mocht je interesse hebben om samen na te denken over het antwoord op deze vraag voor jou? Stuur me dan een bericht, ik gebruik een waardevol instrument (EnergyDrives Scan) om inzichtelijk te maken wat jij nodig hebt zowel privé als in je werk.

 

Boekentip: Vrienden worden met je lijf, Lisette Thooft 

Vaker dit soort verhalen lezen? Sluit je aan bij het We Wonder-netwerk voor zorgvernieuwers met hart voor kinderen. Je ontvangt elke maand persoonlijke verhalen van andere zorgvernieuwers, door-denk-vragen, praktische downloads en innovatienieuws. Ook krijg je als eerste de kans om je in te schrijven voor nieuwe events en coaching/training met interessante kortingsacties. Samen ver-we-wonderen. Doe je mee?

Gerelateerde inspiratie

We Wonder blog stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer ondernemer zorg psychologie kind gezin

Stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer.

Je staat in de rij voor de koffie op je eerste cursusdag en degene voor je begint een praatje met de vraag: Wat doe jij? Hmm tsja, wat zeg je dan? Vertel je over het werk wat je doet of som je alle opleidingen op?... Lees meer
Ruimschoots leven van je missie als zorgondernemer

Met de billen bloot als zorgondernemer ... wat klopt er niet?

Het is eind oktober en laat op de avond. Buiten is het donker en net zo onstuimig zijn mijn gedachtes. Iets klopt er niet. Ik lig nog steeds wakker, waar ik anders al vertrokken ben als ik het kussen raak. Ik maak me zorgen, waar ik altijd degene... Lees meer
masterclass verdienmodellen

Als zorgondernemer gevangen in het gezondheidszorgsysteem, hoe verder?

Als gedreven zorgondernemer heb je zoveel expertise in huis en passie voor kinderen/ouders, alleen voel jij je vaak achter de feiten aanlopen en gevangen in het systeem. Je hoofd zit vol met alles wat je moet doen en ooit nog wil. Het thuisfront trekt ook regelmatig aan... Lees meer