Bureau voor innovatieve zorgprofessionals met hart voor kinderen

Met de billen bloot als zorgondernemer … wat klopt er niet?

Het is eind oktober en laat op de avond. Buiten is het donker en net zo onstuimig zijn mijn gedachtes. Iets klopt er niet. Ik lig nog steeds wakker, waar ik anders al vertrokken ben als ik het kussen raak. Ik maak me zorgen, waar ik altijd degene ben vol vertrouwen. Ik hou iets achter, waar ik normaal zo eerlijk deel over wat er in me omgaat.

Mijn reis als zorgondernemer

Bijna drie jaar ervoor werd ik #ondernemer in de zorg. Ik sprong, vanuit de ziektewet,  in het diepe. Vol overtuiging en zonder twijfel. Ik voelde dat het klopte.

Nog geen helder pad over wat ik precies ging doen. Maar ik pakte op wat er voor me lag. Je groeit als je onderneemt, nou ik ontwikkelde en ontdekte mezelf vol overgave. Trots dat ik geen moeite had met investeren in mijn bedrijf en mijn eigen ontwikkeling.

In november 2022 keek ik achterom en zag waar ik stond. De nooit-even-in-een-dip doorzetter, innovator en grote dromer. Een helder beeld van mijn ideale klant, krachtig coachingsprogramma, impactvolle innovatietrajecten en een inspirerend event voor zorgvernieuwers. Ik zie met verwondering hoe mijn waarde groeit bij de projecten van mijn klanten.

Van denken naar doen – dat is mijn motto. Je missie vinden en daarvoor gaan – is het heilige mantra in mijn denken. Toch klopt er iets niet.

Het punt waar mijn kijk op geld ineens verandert

Een steeds groter gevoel van onbehagen en schaamte kruipt in mijn lijf. Iets waar ik liever niet over praat en steeds wegwuif met ‘dat komt wel goed’. Een lange adem hebben en eerst veel zaaien is normaal bij innovatief ondernemen, zo vertel ik mijn man en mezelf. Als je uren betaald worden via subsidies, dan hoort het er gewoon bij dat je pas na inleveren van de verantwoording je factuur kunt sturen. Maar dat je dan nog maanden op je geld moet wachten of het bedrag ‘kwijt’ is binnen een organisatie, dat is toch zuur als je vaste lasten doorlopen en je uren allang gemaakt zijn. Mijn brein draait overuren en er ontstaan barsten in mijn vertrouwen door geldzorgen.

Wat nou als het toch niet goed komt? Als het onderaan de streep op is?

In mijn hele ontdekkingstocht van het ondernemen is één overtuiging nu mijn vijand: ‘Geld is niet belangrijk als je leeft voor je missie’.

Ongemakkelijk om het toe te geven, maar ik vergat het belangrijkste element van ondernemen. Namelijk om te zorgen voor een stabiele inkomstenstroom. Onder het mom van het zorgmotto ‘we doen het niet voor het geld’. Nu denk ik.. hoe naïef om me daar totaal niet druk om te maken. Ik nam mijn financiële verantwoordelijkheid voor mijn bedrijf (en mijn gezin) niet serieus. Zo erg zelfs, dat ik de bodem van de spaarrekening bereikte. Mijn persoonlijke ontwikkeling in coaching en cursussen bracht me ontzettend veel, maar daar reken je niet mee af bij de Jumbo.

Hoe kun je jaren blijven zaaien, zonder uiteindelijk te oogsten?

Met hard werken en doorzetten is niks mis, maar doe je ook de dingen die impact maken en effectief zijn. Inspiratie delen en zaaien zijn broodnodig als je wil vernieuwen, maar het moet niet koste te gaan van jezelf. Vertrouwen dat het goed komt is nog steeds mijn houding, maar ik moet ook mijn verantwoordelijkheid nemen. Daar op die bodem van financiële stress nam ik een besluit. Vanaf nu neem ik mijn bedrijf serieus en pak ik de regie over de financiën. Als mijn missie ertoe doet, dan zorg ik dat er geld komt om zonder zorgen van te leven. Binnenkort deel ik in een podcast wat na deze keuze veranderde in mijn houding als ondernemer en in mijn bedrijf. Ik kan je alvast vertellen, het is zó bevrijdend en geeft me elke dag nog meer voldoening nu ik ervoor kies om met klanten te werken die zelf voor mijn coaching betalen.

Als jij een sterke missie hebt, maak jij je nog druk om inkomsten?

Zorgen voor anderen is nobel, maar vergeet jezelf en je dierbaren niet. Als jij een sterke missie hebt en ziet hoe het beter en mooier kan in de zorg… juist dan – zorg dat je niet dezelfde fout maakt als ik – neem je bedrijf serieus.

Geld maakt je niet gelukkig, maar het geeft je missie wel vleugels!

Een tekort aan geld legt je leven, inspiratie en vertrouwen lam.

Zorg dat het niet zo ver komt èn leer het vak van ondernemen zodat jij je financiële verantwoordelijkheid neemt. Het is een kwestie van het belang van je bedrijf in het oog houden en weten wat je moet doen. Dit geeft je vrijheid in de agenda, want niet alles heeft nut en veel kun je schrappen. Je krijgt kansen om mooie dingen in en voor de wereld te doen. Ruimschoots te delen met de mensen wie je liefhebt en zelfs meer. Mijn leven is nu zoveel rijker, in alle opzichten!

Wil jij dit ook leren?

  • Hoe je ondernemen serieus neemt zonder harder te werken?
  • Ruim kunt leven van je missie?
  • Meer mensen bereikt vanuit een wonderlijk principe?
  • En dit helemaal op jouw manier doet zodat het ‘kloppend’ voelt?

 

Kom dan 10 oktober naar het event ‘Dag van de Zorgvernieuwer’ – speciaal voor innovatieve zorgondernemers en leiders in de zorg die een duik willen nemen in het thema ‘Real Impact with your Business’. Ook zeer interessant voor projectleiders of organisaties die toe zijn aan groei en meer impact.

> Je krijgt t/m vrijdag 1 september nog €100,- korting!

 

Wil je ook naar het frisse en impactvolle event op 10 okt? Je leest op de website meer over het programma met inspirerende sprekers en de middag vol ‘ondernemende’ activiteiten. Dit is geen zit-en-luister-congres! Deze dag verandert ook jouw perspectief op ondernemen. Sluit je aan bij het netwerk voor zorgvernieuwers? Samen ver-we-wonderen. Reserveer je ticket hier!

 

Gerelateerde inspiratie

We Wonder blog stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer ondernemer zorg psychologie kind gezin

Stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer.

Je staat in de rij voor de koffie op je eerste cursusdag en degene voor je begint een praatje met de vraag: Wat doe jij? Hmm tsja, wat zeg je dan? Vertel je over het werk wat je doet of som je alle opleidingen op?... Lees meer
masterclass verdienmodellen

Als zorgondernemer gevangen in het gezondheidszorgsysteem, hoe verder?

Als gedreven zorgondernemer heb je zoveel expertise in huis en passie voor kinderen/ouders, alleen voel jij je vaak achter de feiten aanlopen en gevangen in het systeem. Je hoofd zit vol met alles wat je moet doen en ooit nog wil. Het thuisfront trekt ook regelmatig aan... Lees meer
We Wonder ondernemen in de zorg innovatie inkomsten verdienmodellen voorbeelden zorgondernemers

Niet harder werken, maar slimmer ondernemen in de zorg: voorbeelden uit de praktijk

Zit je in de situatie waarbij je hard moet werken voor weinig? Als zorgondernemer krijg je buikpijn van de stijgende kosten, maar stilstaande tarieven. Zeker als je ook een team hebt waar je goed voor wil zorgen. Het kan uitzichtloos voelen als je niet weet... Lees meer