Bureau voor innovatieve ondernemers / leiders in de zorg

We Wonder ondernemen in de zorg innovatie inkomsten verdienmodellen voorbeelden zorgondernemers

Niet harder werken, maar slimmer ondernemen in de zorg: voorbeelden uit de praktijk

Zit je in de situatie waarbij je hard moet werken voor weinig? Als zorgondernemer krijg je buikpijn van de stijgende kosten, maar stilstaande tarieven. Zeker als je ook een team hebt waar je goed voor wil zorgen. Het kan uitzichtloos voelen als je niet weet hoe je verder moet. Daarom deel ik graag inspiratie uit het werkveld – als je anders leert kijken en ondernemen, geeft dat perspectief!

Hoe werk je aan een financieel gezond bedrijf als zorgondernemer?

De wachtlijsten groeien, de werkdruk stijgt en nieuwe collega’s zijn moeilijk te vinden. Je ziet het vast terug in je propvolle agenda en lange dagen. Helaas is het vaak ook voor je inkomsten nodig om veel uren te werken. Hoe kun je nu een financieel gezond bedrijf opbouwen en onderhouden in de zorg zonder zelf om te vallen?

Er zijn twee oplossingen, zeg richtingen, die je op kunt gaan als ondernemer. Laat ik voorop stellen, er is geen goed of fout. Het is een kwestie van wat past bij jou. De eerste is de weg van efficiëntie waarbij je gaat voor schaalvergroting en als zorgprofessional timemanagement inzet om meer patiënten te zien in kortere tijd. Denk aan eerstelijnspraktijken die aansluiten bij grote ketens om de overhead uit te besteden. Of grotere organisaties die processen stroomlijnen en automatiseren. Het scheelt als je één keer het denkwerk doet en vervolgens dit meerdere keren in een protocol toepast. Draagt ook bij aan een consistente kwaliteit van de zorg en je leert kijken met een zakelijke blik naar het runnen van je bedrijf.

De vraag is alleen of dit ook bij je past als zorgprofessional met passie voor de mens. Eerlijk is eerlijk, dit gaat ten koste van aandacht voor de patiënt. Je eigen vrijheid om op jouw manier te werken, is ook beperkt door vele protocollen en tijdsdruk. Tuurlijk, de wachtlijsten zijn sneller weg en onderaan de streep blijven meer inkomsten over. Maar haal je daar als zorgverlener voldoening uit? Om zo efficiënt en zoveel mogelijk patiënten te begeleiden?

‘Kies je voor de weg van efficiëntie? Of voor de weg van innovatie?’

Groeien in bereik, inkomsten en vrijheid door innovatief te ondernemen

De tweede oplossing is de route van innovatief ondernemen – het anders doen. Als je me kent dan weet je dat ik hier enthousiast over ben. Het is dé manier voor vernieuwing van de zorg waarbij jouw passie voor het vak en de mens het uitgangspunt is. Kijken naar nieuwe manieren van zorg bieden of kennis delen. Het vraagt om creativiteit en loskomen van traditionele verdienmodellen, die afhankelijk zijn van je tijd. Het is ook een manier om zelf te groeien en nieuwe dingen te leren (of andere talenten in te zetten).

 

oplossing innovatie efficiëntie werkdruk in de zorg
©️We Wonder

Nieuwe verdienmodellen – manieren om je geld te verdienen – maken het mogelijk om niet meer afhankelijk te zijn van de tijd die jij werkt. Je kunt bijvoorbeeld eenmalig investeren in het ontwikkelen van een online cursus en het vervolgens honderden keren verkopen. Op deze manier bereik je niet meer alleen de patiënten die jij individueel begeleidt, maar is het mogelijk om veel meer mensen te helpen. Of je vormt een blended programma waarbij je algemene kennis in groepsverband of online deelt, maar ook persoonlijke begeleiding biedt om het op maat af te stemmen. Je kijkt dan niet naar de uren, maar naar de waarde.

Zo zijn er nog vele manieren van ‘anders’ ondernemen die wel ruimte bieden voor groei. En het geeft je ademruimte, omdat je als ondernemer niet altijd aanwezig moet zijn.

‘Een tijdsonafhankelijk verdienmodel maakt groei mogelijk, zonder dat je nóg harder moet werken’

Inspirerende voorbeelden van zorgondernemers die het anders doen

Genoeg gepraat over dat het anders kan, ik laat je nu de voorbeelden zien van innovatieve ondernemingen in de zorg. Van klein tot groot, zodat je ziet dat het mogelijk is. Waar je kunt starten en hoe het kan eindigen. Met of juist zonder een team.

  • Online community en netwerkzorg voor jonge gezinnen: IMH Nederland
  • Kinderfysiotherapie buiten de kaders van de zorgverzekering (interview in FysioPraxis lees je hier): Groen Baby & Kind
  • Ebooks over slapen bij kinderen om zo preventief kennis te delen: Agnes Blokhuis
  • Gratis app voor moeders beschikbaar door de combinatie met andere diensten/producten: How About Mom
  • Laagdrempelig platform over motoriek & speelinspiratie: Stadspraktijk ‘t Vosje
  • Therapeutische coaching voor zwangeren en moeders door verloskundigen: Colour Your Cloud
  • Trainingen communicatie met baby’s in medische setting voor professionals èn ouders: Contact in Beeld
  • Scholing en boeken over primaire reflexen en onbegrepen gedrag: Carla van Wensen
  • Online cursus YourBabyBasics door een multidisciplinair team voor jonge ouders: KIND+ZORG

 

Wat je ziet is natuurlijk het eindresultaat in mooie kleuren en prachtige plaatjes. De route om hier te komen is veelal een weg van vallen en opstaan. Jezelf overwinnen en doorzetten. Als je in de zorg een andere manier kiest of een product ontwikkelt krijg je vaak ook weerstand en talloze uitdagingen. Het is nodig om heel veel te zaaien en in je visie te blijven geloven, voordat je uiteindelijk gaat oogsten. Op deze manier ondernemen is dus niet voor iedereen, dat hoeft ook niet. Maar als jij dit avontuur wél aangaat en je moed en doorzettingsvermogen worden beloond met een eerste betalende klant, dan voel je de trots en voldoening tot in je tenen!

Hoe creëer jij een nieuwe inkomstenbron als zorgondernemer?

Als je nu op het punt staat dat je deze nieuwe route ook wil onderzoeken, lees dan verder. Het vraagt namelijk om meer dan één van bovenstaande voorbeelden te kopiëren. Je moet op zoek naar de manier die bij jouw expertise, talenten en behoeftes past. Een sterk concept dat ook aansluit bij waar je doelgroep op zit te wachten èn voor wil betalen. Maar ook een passend verdienmodel dat het voor jou mogelijk maakt om financieel te groeien.

Wil je stoppen met harder werken en hulp bij het opzetten van een andere inkomstenstroom? Ik begeleid je graag bij het maken van de juiste stappen naar een nieuwe vorm van ondernemen voor meer vrijheid en financiële groei. Op een manier waarbij jij impact maakt en zelf tot je recht komt. Bij meerdere van bovenstaande voorbeelden was ik betrokken als innovatie- en businesscoach of ontwikkelaar, dus ervaring in alle facetten van het proces. Begeleiden bestaat voor mij ook uit het dragen en overzicht houden van het ontwikkelproces. Denk aan deze vraagstukken:

  • Hoe giet ik al mijn kennis in een product dat aansluit bij mijn doelgroep èn hoe zet ik dit goed in de markt?
  • Waar moet een online cursus (didactisch) aan voldoen èn welk technisch platform gebruik ik?
  • Het ontwikkelen van een stevig concept om later heel Nederland te bereiken: hoe bouw ik mijn team en neem ik andere professionals mee?
  • Hoe zet ik een bedrijf op waarbij al mijn passies en opleidingen samenkomen in een eenvoudig en sterk aanbod?

> Ben je nu nieuwsgierig welke oplossing van slimmer ondernemen bij jouw bedrijf past? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik heb vaak snel door wat voor type jij bent!


Wil je vaker dit soort inspiratie ontvangen? Sluit je aan bij het We Wonder-netwerk voor zorgvernieuwers met hart voor kinderen. Je ontvangt de maandelijkse nieuwsbrief met o.a. persoonlijke verhalen van andere zorgondernemers en je bent als eerste op de hoogte van trainingen en events mét interessante kortingsacties. Doe je mee?

Gerelateerde inspiratie

We Wonder blog stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer ondernemer zorg psychologie kind gezin

Stop met praten over wat je doet, vertel me waar je in gelooft als zorgvernieuwer.

Je staat in de rij voor de koffie op je eerste cursusdag en degene voor je begint een praatje met de vraag: Wat doe jij? Hmm tsja, wat zeg je dan? Vertel je over het werk wat je doet of som je alle opleidingen op?... Lees meer
Ruimschoots leven van je missie als zorgondernemer

Met de billen bloot als zorgondernemer ... wat klopt er niet?

Het is eind oktober en laat op de avond. Buiten is het donker en net zo onstuimig zijn mijn gedachtes. Iets klopt er niet. Ik lig nog steeds wakker, waar ik anders al vertrokken ben als ik het kussen raak. Ik maak me zorgen, waar ik altijd degene... Lees meer
masterclass verdienmodellen

Als zorgondernemer gevangen in het gezondheidszorgsysteem, hoe verder?

Als gedreven zorgondernemer heb je zoveel expertise in huis en passie voor kinderen/ouders, alleen voel jij je vaak achter de feiten aanlopen en gevangen in het systeem. Je hoofd zit vol met alles wat je moet doen en ooit nog wil. Het thuisfront trekt ook regelmatig aan... Lees meer