Het is maandagochtend 6.45 uur en de wekker op je telefoon maakt vogelgeluiden. Je gaapt en rekt je armen uit boven je hoofd. Alleen je hoofd staat nog op stand-by en je benen voelen zwaar. Ik kan nog wel een paar uur verder slapen, schiet er door je heen.
De kleine hummel naast je begint te bewegen en gaat rechtop zitten. Twee grote ogen kijken je klaarwakker aan. ‘Ikke wakker, mama eten?’ Je glimlacht en beseft weer hoe dankbaar je bent voor dit kleintje. Voor de kinderlijke manier van kijken naar de kleine dingen. De opgewekte energie en de zin om aan de dag te beginnen. Alle tijd om te spelen en te ontdekken. Jaloersmakend.
Een tijdje later stap je met twee handen vol tassen en de kleine onder je arm in de auto. Oh wacht, nog even een snotneus schoonmaken. ‘Nu niet tegenstribbelen, want we zijn al laat.’ Je merkt dat je iets steviger dan anders de handjes vastpakt. Zucht… Het is ook altijd hetzelfde liedje, juist als je haast hebt. Als je weer in de auto zit en je kind bij de kinderopvang hebt gebracht, komen de schuldgevoelens en zitten de tranen hoog. Je ziet op tegen de lange dag en volgepropte agenda met patiëntafspraken. Het lijkt wel lopendebandwerk. Je schaamt je voor die gedachte en duwt de emoties snel weer weg. Het eerste patiëntje zit zo alweer in de wachtkamer, zo vervelend als die op jou moet wachten.
‘Je werk lijkt wel lopendebandwerk’
Leven vanuit rust en verwondering
Misschien heb je geen kleine kinderen in huis. Toch verlang je waarschijnlijk ook naar leven met aandacht. Tijd om te spelen zonder dat het doelgericht moet zijn. Ruimte om nieuwe dingen te leren zonder dat het in één keer moet lukken. Genieten van dat proces, lummelen en vol verwondering nadenken over de mooie inzichten die je opdoet over jezelf. Je onderdompelen in de stroom van nieuwe ideeën die ontstaan als je in de rust bent.
Tijd voor verandering en uitdaging als zorgprofessional
Misschien werk je niet meer dagelijks met patiënten, toch moet je toegeven dat je verveeld geraakt ben. Uitgekeken op de sleur van ieder half uur de volgende patiënt of alle kleine dingen die tussendoor komen. Steeds vaker zie je op tegen de taken die op je wachten en regelmatig voor je uitschuift. In je hoofd blijven ze hangen en verbruiken ze dagelijks een groot deel van je energie. Je hart roept om aandacht voor wat je raakt en enthousiast maakt. Steeds vaker ploppen verlangens op naar iets nieuws, maar je weet er geen raad mee. Waar haal je de tijd vandaan en je kan toch niet zomaar stoppen?!
‘Als eerste wil ik je geruststellen: deze verlangens naar meer rust in je leven en de behoefte aan verandering zijn heel normaal’
Ik ken geen mensen die zich gelukkig voelen als ze elke dag moeten haasten. En in andere branches buiten de zorg is het heel gebruikelijk dat je elke paar jaar wisselt van functie of jezelf ontwikkeld. Vooral als je nieuwsgierig bent en afwisseling nodig hebt, is het binnen de zorg niet altijd makkelijk om die uitdaging te vinden. Je bent nu eenmaal begonnen als kinderfysiotherapeut, psycholoog of diëtist en waarschijnlijk na zoveel jaar gestart met een eigen praktijk of de verantwoordelijkheid gekregen voor de afdeling. Dat is het dan wel, denk je.
Hoe maak je andere keuzes?
Ik heb niet de illusie dat ik hier nu in een paar zinnen voor jou een passend antwoord kan formuleren. Iedere situatie is anders en elke zorgprofessional heeft zijn of haar eigen pad te ontdekken. Toch wil ik je een paar handreikingen bieden om je op weg te helpen.
- Neem een besluit, dit is enorm krachtig. Een voorbeeld kan zijn: Ik stop met haasten in de ochtend. Zodra jij dit besluit, ga je van ergeren aan de situatie naar denken in mogelijkheden om dit te realiseren.
- Durf te erkennen dat je verveeld bent. Schaam je niet en spreek het uit. Je zult erachter komen dat veel meer ambitieuze (en hoogbegaafde) zorgprofessionals dit herkennen.
- Denk na over wat jij nodig hebt om voldoening te ervaren in je werk. Waar verlang je naar? Heb je bijvoorbeeld behoefte aan meer tijd om in je eentje ideeën uit te werken zonder op de klok te hoeven kijken. Of leef je op als je verbinding maakt met professionals buiten je vakgebied en nieuwe visies leert kennen.
- Ben je klaar met hoe je leven er nu uitziet? Klaar om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om meer impact te maken op de levens van kinderen? Plan dan een vrijblijvende afspraak met mij in 😉, ik denk graag met je mee. Laat je gegevens achter via deze link, dan neem ik contact met je op.
Sluit je aan bij het We Wonder-netwerk voor zorgvernieuwers met hart voor kinderen. Je ontvangt elke maand persoonlijke verhalen van andere zorgvernieuwers, door-denk-vragen, praktische downloads en innovatienieuws. Ook krijg je als eerste de kans om je in te schrijven voor nieuwe events en coaching/training met 10% korting. Samen ver-we-wonderen. Doe je mee?