Bureau voor innovatieve zorgprofessionals met hart voor kinderen

macht van de zorgverzekeraar

Ontsnappen aan de macht van de zorgverzekeraar? Start met deze stap

‘Krijg je alleen betaald voor de tijd dat je de patiënt ziet?’ Met verbazing in de ogen reageren mensen in mijn omgeving als ik vertel hoe het werk en de vergoeding als kinderfysiotherapeut eruitziet. ‘Dus al die andere taken doe je in je vrije tijd en je investeert in dure opleidingen zonder daar iets voor terug te zien?’ De verontwaardiging over de macht van de zorgverzekeraar dringt ook steeds meer door bij verschillende (para)medische beroepsgroepen. Zeker nu de tarieven nóg meer onder druk staan, vraag jij je misschien ook wel af: Hoe ontsnap ik aan de macht van de zorgverzekeraar?

De kracht van de eerstelijnszorg

Ik geloof erg in de meerwaarde van de eerstelijns zorgprofessional. Nu, maar zeker ook voor de toekomst. Je bent laagdrempelig te bereiken en snel beschikbaar. Als je werkt met kinderen is het een voordeel dat je korte lijntjes hebt met alle plekken waar het kind komt. Of dat nu het kinderdagverblijf, de school of de sportvereniging is. Je hebt ook een beeld van de omgeving van het kind, waar je een paar extra ogen bent om andere problemen te signaleren in de thuissituatie. De hoge kwaliteit van zorg die je dichtbij huis of zelfs thuis kunt bieden door je ervaring. Alle energie die je stopt in het volgen van de laatste wetenschappelijke inzichten en scholingen. Het is een groot applaus waard.

Maar daar blijft het dan ook bij.

Staat de macht van de zorgverzekeraar niet eigenlijk symbool voor een verlies aan autonomie?

Frustratie over zorgverzekeraars kost veel negatieve energie

Je verwacht misschien dat ik nu ga uitweiden over hoe belachelijk het is dat de zorgverzekeraar niet over de brug komt. Of dat we samen een vuist moeten maken en met de beroepsverenigingen de politiek moeten wakker schudden. Toch ga ik dat niet doen. Het is zeker sterk om samen trots te zijn op je vak en op te komen voor het belang van goede zorg voor het kind. Als je het mij vraagt, zit de oplossing niet in het afgeven op de zorgverzekeraar of op de gemeentes die verantwoordelijk zijn voor de financiering. Het is wél de makkelijkste manier om je frustratie te uiten, maar kost je ook veel negatieve energie.

Welk verlangen zit er onder de weerstand tegen de macht van zorgverzekeraars?

Als we wat beter kijken naar het probleem en een laagje dieper gaan, staat de macht van de zorgverzekeraar dan niet symbool voor een verlies aan autonomie?

Uiteindelijk zoeken we allemaal ook naar waardering voor wat je doet, heel menselijk. Het doet iets met jou, als die financiële waardering uitblijft terwijl je zelf blijft investeren in kennis en veel energie in je werk stopt. Je kunt niet blijven geven als je te weinig ontvangt, het raakt op. Je kunt niet blijven aanpassen aan alles waar je aan moet voldoen, je weerstand groeit. Misschien sta je wel op zo’n punt dat je denkt: nu ben ik er klaar mee!

Jij hebt nog altijd de keuze over wat je doet.

Speelt eronder misschien het verlangen naar vrijheid om helemaal op jouw manier te werken en de beste zorg te bieden voor het kind?

Het is tijd voor een eerste stap in leiderschap

Als je bereid bent om die grens te erkennen en zelf de leiding wil nemen, dan moedig ik je aan. In persoonlijk leiderschap zit de échte oplossing om je vrijheid als zorgprofessional terug te krijgen. Op grote organisaties als de zorgverzekeraar heb je weinig grip, maar op je eigen situatie wel. Jij hebt de keuze.

Als je deze voelt, dan verzeker ik je dat het zorgt voor een enorme shift. Je stopt geen energie meer in verontwaardiging, maar opent je ogen voor mogelijkheden om op jouw voorwaarden te gaan werken.

Ik heb tientallen voorbeelden van professionals die je zijn voorgegaan. Inspiratie voor een volgende blog, dat beloof ik je. Maar ik gun je ook je eigen ontdekkingstocht.

Mocht je mijn brein aan ideeën willen inschakelen, schroom dan niet om contact te zoeken. Kijk eens bij mijn kick-starttraject of jaarprogramma. Ik denk graag mee met moedige mensen zoals jij.

 

Sluit je aan bij het We Wonder-netwerk voor zorgvernieuwers met hart voor kinderen. Je ontvangt elke maand persoonlijke verhalen van andere zorgvernieuwers, door-denk-vragen, praktische downloads en innovatienieuws. Ook krijg je als eerste de kans om je in te schrijven voor nieuwe events en coaching/training met 10% korting. Samen ver-we-wonderen. Doe je mee?

Gerelateerde inspiratie

We Wonder gezondheid vrijheid signalen lichaam

Luister jij als zorgprofessional ook goed naar de signalen van je eigen lichaam?

Ik zit naast de vaatwasser op de grond, mijn knieën opgetrokken en mijn borstkas gaat snel op en neer. De schone kopjes staan op het aanrecht, maar nog niet in de kast. Ik focus me op mijn ademhaling en voel de schrijnende weerstand in mijn... Lees meer
samen kijken naar wat kan wel in de zorg

We Wonder: samen kijken naar wat er wél kan in de zorg

Het liefst werk ik met zorgprofessionals met een droom. Die vanuit hun liefde voor kinderen zich inzetten om de zorg te vernieuwen. Ze zijn nieuwsgierig, stellen scherpe vragen en nemen verantwoordelijkheid om de kar te trekken. Tussen alle negatieve, zwaarmoedige geluiden over de problemen in... Lees meer
Nooit meer haasten als zorgverlener - persoonlijk leiderschap

Nooit meer haasten als zorgverlener met hart voor kinderen

Het is maandagochtend 6.45 uur en de wekker op je telefoon maakt vogelgeluiden. Je gaapt en rekt je armen uit boven je hoofd. Alleen je hoofd staat nog op stand-by en je benen voelen zwaar. Ik kan nog wel een paar uur verder slapen, schiet er... Lees meer